Kevään suurin juhla, pääsiäinen, koittaa joka vuosi kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Pääsiäisenä syödään yleensä monenlaisia erikoisherkkuja, joista Suomessa suosituimmat ovat mämmi ja pasha. Toki pääsiäisenä kuluu myös suklaata ja kananmunia, mutta niitä syödään muutenkin ympäri vuoden. Siksi mämmi ja pasha ansaitsevat erityishuomion myös minulta kieliasiantuntijana tähän aikaan vuodesta.
Mämmi-sana luultavasti omaperäinen
Mämmi on valmistettu imellyttämällä vedestä, maltaista ja ruisjauhoista. Se on suomalainen perinneruoka, jota on syöty kaikkialla maassamme jo vuosikymmeniä, etenkin pääsiäisen aikoihin. Hämeessä mämmiä on perinteisesti käytetty myös matkaeväänä.
Sanana mämmi on ikivanha, ja sen oletetaankin kuuluvan suomen vanhaan, omaperäiseen sanastoon. Sanalle löytyy vastineita myös suomen lähisukukielistä (kuten vatjasta ja karjalasta) sekä lähimmästä etäsukukielestä saamesta. Ei ole kuitenkaan aivan varmaa, onko sana omaperäinen; sen on myös ehdotettu olevan germaaninen lainasana, mikä ei kuitenkaan ole kovin todennäköistä. Sana on lainattu suomesta myös ruotsin kieleen muodossa memma silloin, kun mämmiä alettiin viedä Suomesta Ruotsiin.
Pasha-sana tulee venäjästä
Pasha sisältää rahkaa, kermaa, sokeria, kananmunia ja voita sekä yleensä myös mantelirouhetta, kuivattuja hedelmiä, rusinoita, sukaatteja ja sitruunaa. Se on alun perin ortodoksien pääsiäisherkku, joka on tullut Suomeen Venäjältä ortodoksisen uskonnon myötä ja levinnyt vähitellen koko maahan.
Herkun nimi pasha on alun perin venäjää ja tarkoittaa pääsiäistä. Sen kuulee valitettavan usein äännettävän väärin, suhuässällä, vaikka ei kai se ihme ole: suomalaisille tutussa englannin kielessä sh äännetään yleensä suhuässänä, samoin kuin vastaava kirjainyhdistelmä pashantapaisessa, japaninkielisessä sanassa sushi. Pashan tapauksessa kyseessä ovat kuitenkin tavallinen suomalainen ässä ja hoo, joten pasha on ihan pasha vain, ilman mitään suhuhienouksia.
Valitse puolesi
Pääsiäisenä mässäillään sekä mämmillä että pashalla, mutta joskus on pakko valita puolensa. Kumpi kiehtoo makunystyröitä enemmän, perinteinen suomalainen mustanpuhuva mämmi vai idästä meille kulkeutunut aurinkoinen pasha? Fennomaanisuudestani huolimatta minä valitsen jälkimmäisen, ainakin jos mämmin kanssa ei ole tarjolla jäätelöä! Herkullista pääsiäistä!