Suomessa käytetään jonkin verran yhdyssanoja, joiden osana on sanaliitto (esim. Puerto de la Cruz ‑aiheinen, Länsi- Puerto de la Cruz). Miten nuo viivat ja välilyönnit silloin oikein menevätkään?
Sanaliitto yhdyssanan alkuosana
Jos yhdyssanan alkuosa on sanaliitto (kuten tapauksessa Puerto de la Cruz ‑aiheinen), sanaliiton jälkeen tulee välilyönti. Välilyönnin jälkeen taas tulee normaali lyhyt viiva eli yhdysmerkki kiinni yhdyssanan jälkiosaan.
Usein tavallisen yhdysmerkin sijaan suositellaan sitovaa yhdysmerkkiä silloin, kun ennen yhdysmerkkiä on välilyönti. Sitovuuden ansiosta yhdysmerkki ei jää rivinvaihdon yhteydessä väärälle riville. Sitovan yhdysmerkin saa Windowsissa yleensä näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + yhdysmerkki.
On huomattava, että tekstinkäsittelyohjelma saattaa omatoimisesti muuttaa yhdysmerkin ajatusviivaksi. Ajatusviiva (pitkä viiva eli en dash) on kuitenkin tässä yhteydessä virhe.
Sanaliitto yhdyssanan jälkiosana
Jos taas yhdyssanan jälkiosa on sanaliitto (kuten tapauksessa Länsi- Puerto de la Cruz), yhdysmerkki tulee kiinni yhdyssanan alkuosaan. Sen jälkeen tulee välilyönti ja sitten sanaliitto. Tässä tapauksessa yhdysmerkin ei tarvitse olla sitova, sillä se jää (kuten pitääkin) rivinvaihdossa joka tapauksessa eri riville kuin sanaliitto.
Ei siis mikään vaikea juttu tämäkään – taas vain tällainen opettele ulkoa ‑asia.