Minulta on kysytty, eivätkö kansalaisuus ja kansallisuus muka ole ihan sama asia. Vastaus on ytimekäs: eivät ole. Millainen työnjako sanoilla sitten on?
Kansalaisuus on suppeampi termi. Se tarkoittaa sitä, että ihminen on tietyn valtion jäsen eli kansalainen. Esimerkiksi Suomessa asuvista valtaosa on Suomen kansalaisia. Kansalaisuus on siis tiukasti kytköksissä sekä ihmisiin että tunnustettuihin valtioihin.
Kansallisuus sen sijaan ei ole kytköksissä mihinkään viralliseen valtioon vaan kansaan. Esimerkiksi saamelaiset ovat kansallisuudeltaan saamelaisia, vaikka he ovatkin yleensä joko Norjan, Suomen, Ruotsin tai Venäjän kansalaisia. Toki ihmisellä voi myös olla sama kansallisuus kuin kansalaisuus: esimerkiksi minä olen sekä kansallisuudeltani että kansalaisuudeltani suomalainen.
Kansallisuudella voidaan myös ilmaista muun kuin ihmisen kuuluminen johonkin virallisesti tunnustettuun valtioon. Esimerkiksi laivalla ei ole koskaan kansalaisuutta, mutta se voi olla kansallisuudeltaan vaikkapa suomalainen.
Pieni ero kirjoitusasussa, mutta silti selvä ero merkityksessä. Sen muistaminen ei kuitenkaan onneksi ole kansalaisuudesta eikä kansallisuudestakaan kiinni!
Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:
No comments!
Mitä tuohon voi lisätä. Jutta on selvittänyt kuukauden kielivinkissään kansallisuuden ja kansalaisuuden eron varsin tyhjentävästi.
Artikkelin kirjoittaja
Kiitos Kolumbus! 🙂