”Muistatko, milloin meillä on seuraava palaveri?” ”Huomenna – mutta en ole varma, mihin kellonaikaan.” Kysyviä lauseita kirjoitettaessa saattaa herätä epävarmuus siitä, milloin lauseen loppuun voi laittaa kysymysmerkin. Tiedätkö sinä, missä tilanteissa käytetään kysymysmerkkiä ja missä pistettä?
Nyrkkisääntö on harvinaisen helppo: Jos päälause on kysymyslause, loppuun tulee kysymysmerkki. Muissa tapauksissa käytetään pistettä.
Joskus kiusaus käyttää kysymysmerkkiä tuntuu kuitenkin nousevan hyvin suureksi. Esimerkkinä voisi mainita tapauksen, jossa esiintyy sana ”kysymys”: ”Tärkeä kysymys onkin, mistä saamme tarpeeksi resursseja.” Mutta koska päälause ei ole kysyvä (sanasta ”kysymys” huolimatta), loppuun täytyy laittaa piste.
Ja toki tämä asia koskee myös sellaisia kysyviä lauseita, joissa ei ole varsinaista kysymyssanaa: ”En tiedä, onko asialla juurikaan merkitystä.” ”Tiedätkö jo, tuletko huomenna mukaan?” (Tällöin kysymys siis ilmaistaan -ko-/-kö-liitteen avulla.)
Kiinnitätkö sinä huomiota siihen, milloin käytät loppuvälimerkkinä pistettä ja milloin kysymysmerkkiä? Etenkin asiatekstejä kirjoittaessaan olisi hyvä aina lopuksi tarkistaa, ovatko myös loppuvälimerkit takuulla oikein.
Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:
Kirjoitan paljon. Ennen vielä enemmän. Kysymysmerkki ei tuota vaikeuksia minulle. Luultavasti. Korvakin sen sanoo, milloin virkkeen perään tulee kysymysmerkki.
Artikkelin kirjoittaja
Sehän on oikein kiva kuulla! 🙂