”Huom!”, ”Huom.” ja ”Huom.!” – kaikkia kolmea näkee kirjoitetuissa teksteissä korostamassa tärkeitä asioita. Mutta ovatko ne kaikki kieliopillisesti oikein?
Eivät ole. Oikein ovat vain ”Huom.” ja ”Huom.!”. Toisin sanoen ”Huom!”, joka kuitenkin lienee noista yleisimmin käytetty, on väärin.
”Huom.” on lyhenne huomaa- tai huomautus-sanasta. Niinpä se käyttäytyy samoin kuin muutkin lyhenteet: lyhenteen piste säilyy välimerkin edellä. Esimerkkeinä toimivat vaikkapa ”Huom.! Muista tulla ajoissa.” ja ”Tuo kyniä, paperia jne.!”. Molemmissa siis lyhenteen piste säilyy, vaikka perään tuleekin huutomerkki.
Poikkeuksena on tilanne, jossa tuo toinenkin välimerkki on piste. Kahta pistettä kun ei koskaan kirjoiteta peräkkäin. Esimerkiksi tapauksissa ”Huom. Muista tulla ajoissa.” ja ”Tuon kyniä, paperia jne.” lyhenteen perään ei koskaan tule toista pistettä.
Ero noiden kahden oikean version välillä on vain siinä, että ”Huom.!” on painokkaampi kuin ”Huom.”. Ja painokkuus ilmaistaan siis huutomerkillä.
Huom.! Tämä kielivinkki kannattaa painaa mieleen.
Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:
Kielikorvani petti tällä kertaa. Olisin pannut roponi likoon ykkösvaihtoehdon puolesta – korvakuulolta. En ole kuullutkaan Jutan esille tuomasta kielioppisäännöstä, ei myöskään puolisoni. Mutta hyvä tietää. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Artikkelin kirjoittaja
Kiitos kommentistasi, Kolumbus! Suomen kielioppi on usein yllätyksiä täynnä. 🙂 Aina löytyy jotakin, mitä ei ole ennen kuullut tai tullut ajatelleeksi.