Maapallon keskilämpötila nousee – se on jatkanut nousuaan viimeisten viiden vuoden ajan. Vai pitäisikö sanoa ”viimeisen viiden vuoden ajan”?
Suositeltavampi olisi monikko eli ”viimeisten viiden vuoden ajan”. Yksikköäkin voi kyllä käyttää, mutta silloin nuo viisi vuotta tulkitaan yhdeksi kokonaisuudeksi (esim. viiden vuoden seurantajakso).
Mutta tiesitkö, että kaikkein suositeltavin tapa ilmaista asia olisikin sanoa ”viiden viime vuoden ajan”? Tätä ei natiivinkaan kielikorva välttämättä kerro.
Suomen kielessä ”viime” ja ”viimeinen” tarkoittavat nimittäin eri asiaa: Jos puhutaan ”sodan viime päivistä”, sota on kesken ja puhutaan sen uusimmista tapahtumista. Jos taas puhutaan ”sodan viimeisistä päivistä”, sota on jo loppunut.
Toisin sanoen ”viime” viittaa nykyhetkeä juuri edeltäneeseen, viimeksi tapahtuneeseen. ”Viimeinen” sen sijaan on lopullinen; sen jälkeen ei ole enää mitään.
Niinpä ”viimeiset viisi vuotta” voi johtaa harhaan vihjaamalla, että nuo viisi vuotta, joiden ajan maapallon keskilämpötila on noussut, ovat jo loppuneet eikä keskilämpötila enää nousekaan. Toisaalta perfekti (”on jatkanut nousuaan”) ilmaisee, että näin ei kuitenkaan ole.
Saivartelulle on siis sijaa! Joka tapauksessa – viime vuosien kehityksestä huolimatta – suositeltavinta on suosia viime-sanaa viimeinen-sanan sijaan. Jos kuitenkin haluaa käyttää viimeinen-sanaa, sitä tulee yleensä taivuttaa monikossa eikä yksikössä.