Joulupukki ja tontut joulun tuojina

Kirjoitettu: Kirjoittaja: Kommentteja: 0

Jouluaattona monessa suomalaisessa kodissa vierailee joulupukki, usein jopa tonttujen kanssa. Miksi joulupukki on kaikista eläimistä juuri pukki? Entä mistä tontut ovat peräisin?

Joulupukki on muuttunut aikojen saatossa

Joulupukki saapui suomalaiseen jouluun vasta suhteellisen myöhään, 1900-luvun alkupuolella. Pukeiksi nimitettyjä ihmisiä on kuitenkin esiintynyt Suomessa jo kauan ennen kristinuskon saapumista maahamme. Joulupukin ”esiasteena” voidaankin pitää nuuttipukkia.

Nuuttipukkina toiminut mies puki päälleen nurin käännetyn turkin ja tuohinaamarin sekä laittoi sarvet päähänsä ja lähti kulkemaan talosta taloon šamanistisen hedelmällisyysriitin yhteydessä. Hän saattoi pelotella lapsia mutta myös jakaa lahjoja kilteille pilteille.

Nuuttipukkiperinne elää edelleen etenkin Länsi-Suomessa, tosin hieman muuttuneena. Nykyään lapset naamioituvat hurjan näköisiksi nuuttipukeiksi tammikuun 13. päivän eli nuutinpäivän tienoilla ja kulkevat talosta toiseen laulamassa tai esittämässä loruja, mistä he saavat yleensä palkinnoksi herkkuja.

Miksi pukki?

Nuuttipukki liittyi šamanistiseen hedelmällisyysriittiin, ja pukki on monissa kulttuureissa hedelmällisyyden symboli. Kun Suomessa alettiin viettää joulua, talosta taloon kulkevasta, lahjoja tuovasta nuuttipukista kehittyi joulupukki. Nurinpäin käännetty turkki, osa toimintatavoista ja pukki-nimitys säilyivät. Nykyiseen, puna-asuiseen muotoonsa joulupukki kehittyi vasta 1960-luvulla.

Erilaisia tonttuja

Tontut ovat kuuluneet suomalaiseen perinteeseen jo 1800-luvulla. Nykyään tontut mielletään usein joulupukin apulaisiksi. Ennen vanhaan ne kuitenkin olivat itsenäisiä toimijoita, jotka suojelivat rakennuksia ja niiden asukkaita. Silloinkin ne kyllä saattoivat tuoda ihmisille lahjoja jouluna, jos niitä oli kohdeltu hyvin.

Tontun etymologiaa

Suomen tonttu-sana tulee ruotsin sanasta tomte. Se liittyy läheisesti tontti-sanaan ja on alun perin tarkoittanut tontin ukkoa. Molemmissa kielissä tonttu-sanaa voi käyttää myös ihmistä halventavassa merkityksessä. Jos ihminen on tonttu, hän on vähän tyhmä. On kuitenkin hieman epäselvää, miksi niin hyvän ja arvokkaan olion kuin tontun nimitys on saanut negatiivisen sävyn.

Joulupukki ja tontut ovat jo matkalla

Joulun aika on jälleen käsillä, ja pian pukki tonttuineen kolkuttelee taas ovella. Nyt on lupa ottaa rennosti sekä nauttia joulun tunnelmasta, läheisten ihmisten seurasta, herkuista ja lahjoista. Kieliluotsi toivottaa kaikille oikein leppoisaa ja lahjakasta joulua!

Joulupukki poron kyydissä

Joulupukki on muuttunut aikojen saatossa. Nykyään joulupukki mielletään valkopartaiseksi, puna-asuiseksi hahmoksi, joka jakaa lahjoja kilteille lapsille.

Avatar photo

Tietoja kirjoittajasta

Jutta Posti (FM) on haminalainen humanisti ja kielifriikki. Hän on kielipalveluja tarjoavan Kieliluotsin perustaja ja kieliasiantuntija.

Jätä vastaus, kommentti tai kysymys

Kommenttisi julkaistaan pienellä viipeellä sitten, kun se on tarkastettu ja hyväksytty. Nimi ja sähköpostiosoite ovat pakollisia tietoja. Antamasi tiedot julkaistaan kommenttisi yhteydessä sähköpostiosoitettasi lukuun ottamatta. Kieliluotsi ei luovuta sähköpostiosoitettasi muille. Tutustu tarkemmin tietosuojaselosteeseemme.