Tällä viikolla vietettiin Kieliluotsin lokikirjan ensimmäistä vuosipäivää. Vuoden aikana lokikirjassa on julkaistu yhteensä 50 kirjoitusta. (Tasaluku on ihan sattumaa, siihen ei mitenkään erityisesti pyritty.)
On kyllä vaikeaa tajuta, että blogin perustamisesta on kulunut aikaa jo kokonainen vuosi – aika on todellakin lentänyt siivillä! Reilu vuosi sitten pohdiskelin, kannattaisiko Kieliluotsille perustaa oma blogi vai ei – olisiko siitä enemmän hyötyä vai haittaa? Vuotta viisaampana vastausta tähän kysymykseen ei tarvitse miettiä hetkeäkään: blogin perustaminen on ehdottomasti kannattanut!
Paljon hyviä puolia
Kirjoitan työkseni paljon, monenlaisia tekstejä. Blogeihin kirjoittaminen on silti yksi mieluisimmista kirjoituspuuhistani. Blogiteksti saa yleensä olla hieman vapaampaa ja henkilökohtaisempaa kuin muut tekstilajit. Kieliluotsin lokikirjaan kirjoittaessani minun on kuitenkin koko ajan muistettava, että kyseessä on kielipalveluja tarjoavan yrityksen blogi, ja toimittava sen mukaisesti.
Säännöllinen lokikirjoitusten kirjoittaminen on tukenut mukavasti omaa kirjoitustaitoani ja tyylilajiosaamistani sekä myös jossain määrin vielä kehittänyt taitojani edelleen. Lokikirjoitukseni ovat käsitelleet kieltä ja sen ilmiöitä varsin erilaisista näkökulmista, mikä on opettanut minullekin paljon uutta. Toivottavasti myös te lukijat olette saaneet teksteistä uusia näkökulmia, ajatuksia ja ahaa-elämyksiä!
Blogin myötä Kieliluotsin kotisivut ovat myös saaneet lisää näkyvyyttä hakukoneissa ja sivuston kävijämäärä on kasvanut selvästi. Sen ansiosta yrityksemme on saanut uusia asiakkaita ja aiempaa enemmän toimeksiantoja. Lokikirjoitukset ovat myös toimineet eräänlaisina referensseinä osaamisestamme; olemmehan kielipalveluja tarjoava yritys. Blogin kirjoittaminen onkin osoittautunut hyväksi markkinointikeinoksi pienehkölle yritykselle.
Ei huonoja puolia
Entä onko blogi tuonut mukanaan mitään negatiivista? Tähän voin vastata täysin vilpittömästi: ei ole. Toki blogitekstien kirjoittaminen vie aina jonkin verran aikaa, ja se on tavallaan muusta, yrittäjälle muutenkin tyypillisesti niin vähästä ajasta pois.
En kuitenkaan osaa ajatella asiaa tuolla tavalla, sillä kirjoittaminen on ollut aina niin tärkeä osa elämääni. Ja jos pystyn kirjoittamalla samalla markkinoimaan omaa yritystäni ilman sen suurempia panostuksia, aina parempi.
Hieman haasteita
Ajan vähäisyyden lisäksi minulla on ollut pari muutakin haastetta blogin pitämisen suhteen. Ensinnäkin lokikirjoituksen aihetta voi olla joskus vaikea päättää. Maailma on pullollaan kiinnostavia kielellisiä ilmiöitä, joista sitten vain aina pitäisi valita ajankohtaan ja tunnetilaan sopiva.
Joskus iskee runsaudenpula. Silloin tuntuu, että haluaisi kirjoittaa monestakin aiheesta, mutta ajan rajallisuuden vuoksi niistä pitää sitten kuitenkin valita vain se sillä hetkellä kaikkein parhaalta tuntuva.
Joskus taas pää tuntuu aivan tyhjältä eikä mikään aihe oikein lähde kirjoittumaan. Silloin pitää vain odottaa inspiraatiota tai hyödyntää tyhjän paperin syndroomaan antamiani neuvoja.
Kieliluotsin lokikirjassa on myös kommentointimahdollisuus. Olen hieman pettynyt siihen, että kommentteja on tullut niin vähän. Syitä kommentoinnin vähäisyyteen on kuitenkin helppo spekuloida: Lokikirjoitusten aiheet ovat usein sellaisia, että monellakaan ei ole niistä vahvoja mielipiteitä eikä omakohtaisia kokemuksia. Jotkut aiheet saattavat myös tuntua vaikeilta, etenkin jos lokikirjoituksessa on käytetty kielitieteen termejä.
Kieliasioiden suhteen tunnutaan muutenkin olevan hieman varovaisia. Eräs lukijoistani on joskus sanonut, ettei uskalla kommentoida, kun ei itse ole niin hyvä kirjoittaja. Se pelko on kuitenkin turha! Jokainen kirjoittaa tyylillään, eivätkä pääosassa ole kirjoitus- tai kielioppivirheet vaan kommentin sanoma, vaikka kyseessä onkin kieliaiheinen blogi.
Lokikirjoitukset jatkuvat
Tämä on siis Kieliluotsin lokikirjan 51. kirjoitus, ja tästä on erittäin hyvä jatkaa eteenpäin. Te lukijatkin voitte mieluusti ottaa aktiivisempaa roolia ja kommentoida (halutessanne myös vanhempia) kirjoituksia vapaasti. Siten voimme saada aikaan vaikka kuinka kiinnostavia keskusteluja kommenttipalstalla.
Odotan innokkaana Kieliluotsin lokikirjan juuri alkaneen toisen vuoden saalista ja kiitän kaikkia lukijoita ensimmäisestä vuodesta!