Uutisotsikko kirkuu: ”Julkkis julkaisi kuvan vain tunnin ikäisestä vauvastaan!” Mutta kun jutun avaa, voi todeta julkkiksen julkaisseen monta kuvaa, joissa kaikissa on muitakin ihmisiä kuin vauva. Otsikko on siis harhaanjohtava.
Otsikon kieliopillisen tulkinnan perusteella julkkis julkaisi kuvan VAIN vauvastaan. Ei siis montaa kuvaa – eikä sellaista kuvaa, jossa on vauvan lisäksi muitakin. Toisin sanoen otsikko antaa ymmärtää, että julkkis julkaisi vain yhden kuvan, jossa on pelkkä vauva.
Suurin osa suomalaisista kyllä varmasti tulkitsee otsikon aivan kuten kirjoittaja on sen tarkoittanutkin: pointti on se, että vauva on vasta tunnin ikäinen, kun hänestä jo julkaistaan kuvia. Niinpä – VASTA tunnin ikäinen.
Suomessa tosiaan on oma sana tällaisiin tapauksiin. Sitä ei vain aina muisteta, sillä monissa muissa kielissä vain-sana hoitaa tämänkin homman. Eikä suomessakaan välttämättä synny merkityseroa, vaikka vain-sanaa käyttäisikin vasta-sanan tilalla. Merkityksen suhteen on käytännössä aivan sama, sanooko ”hän oli vasta viisivuotias oppiessaan lukemaan” vai ”hän oli vain viisivuotias oppiessaan lukemaan”.
Mutta koska suomessa on tuollainen kätevä vasta-sana, sitä kannattaa käyttää! Vaikka tajuaisikin sen vasta aikuisena, parempi myöhään kuin ei silloinkaan!