Lehdessä kerrottiin eräästä tunnetusta henkilöstä: ”Näin hellepäivänä hän lie menee uimaan illalla.” Onko tuo suomen kieliopin mukainen ilmaus?
Ei ole. Oikein olisi ”näin hellepäivänä hän mennee uimaan illalla”.
Kyseessä on siis potentiaali, joka kertoo, mikä on todennäköistä tai mahdollista. Potentiaalissa verbiin lisätään -ne-tunnus: hän soittanee huomenna, käynette nämä läpi, saanemme tämän valmiiksi ensi viikolla.
Joissakin verbeissä n kuitenkin sulautuu viereiseen konsonanttiin. Esimerkiksi tulla-verbissä minä tullen, sinä tullet, hän tullee, me tullemme, te tullette ja he tullevat (ei siis tulnen, tulnet jne. eikä tulenen, tulenet jne.).
”Tullee” ja ”mennee” kuulostavat kuitenkin monen korvaan murteellisilta. Niinpä niitä ei aina uskalleta käyttää yleiskielessä. Ne ovat kuitenkin noiden verbien potentiaalin yksikön kolmannen persoonan ainoat oikeat muodot.
Olla-verbin potentiaali taas on kieltämättä erikoinen, sillä se pohjautuu kokonaan eri sanaan kuin ”olla”. Verbi kyllä taipuu ihan normaalisti: lienen, lienet, lienee, lienemme, lienette, lienevät. Joskus ”lienee” saattaa lyhentyä muotoon ”lie”.
Vaikka potentiaalin käyttö saattaa joskus vaatia hieman pohdintaa, se on hyvä lisä suomen kielen työkalupakkiin. Onneksi sen käyttämisen oppinee melko nopeasti!