Jos tulos on hyvä ja olet tyytyväinen, oletko tyytyväinen tulokseen vai tuloksesta? Kumpi on oikein? Vai mahdollisesti molemmat?
Muodoilla on selvä työnjako: Jos halutaan korostaa kohdetta, oikea vastaus on ”tyytyväinen tulokseen”. Mutta jos halutaan korostaa syytä, oikea vastaus onkin ”tyytyväinen tuloksesta”.
Selvemmin ero tulee näkyviin jonkin konkreettisemman asian kuin tuloksen yhteydessä. Oletetaanpa, että saat suklaalevyn. Voit olla ”tyytyväinen suklaalevyyn”: se sattuu olemaan juuri lempisuklaatasi! Tai sitten voit olla ”tyytyväinen suklaalevystä”: jippii, nyt saa herkutella (vaikka itse et ehkä olisi juuri kyseistä suklaata valinnutkaan)! On toki myös mahdollista, että nuo molemmat ajatukset kietoutuvat toisiinsa. Silloin voit olla tuplatyytyväinen ja käyttää kumpaa muotoa haluat!
Tyytyväisyys on ihmiselle tärkeää. Siksi myös sen ilmaiseminen on usein paikallaan. Toivotaan, että me kaikki voisimme olla tyytyväisiä tähänkin päivään – ja tästäkin päivästä!
Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:
Moro Jutta!
Nyt panit pahan. En osaa analysoida asiaa, vaikka olen seurannut suomen kielen kehitystä jo vuosisatoja, Agricolan ajoista lähtien. Vai olisiko niin, että asia on kovin yksinkertainen?
Artikkelin kirjoittaja
Asia on tosiaan periaatteessa yksinkertainen, mutta silti se voi välillä vaatia ylimääräistä pähkäilyä. ”Syyn” rajat kun ovat toisinaan hieman epäselvät.