”Joulupöydässä on usein joko kinkkua tai kalkkunaa. Sieltä löytyy usein myös maksalaatikkoa, jossa joko on rusinoita tai ei ole.” Joko–tai-rakenteen käyttämiseen liittyy kaksi asiaa, joiden olen havainnut menevän melko usein väärin.
Ensinnäkin tai-sanan eteen ei kuulu pilkkua, vaikka sellaista melko usein näkeekin. Sääntö luulisi olevan helppo muistaa, sillä siitä ei juurikaan ole poikkeuksia.
Toiseksi kannattaa kiinnittää huomiota sanajärjestykseen. Joko- ja tai-sanojen oikeat paikat ovat juuri ennen vaihtoehtoja. Joskus teksteissä näkyy, että etenkin joko eksyy vähän liian kauas omasta paikastaan.
On eri asia sanoa ”sen kirjan voit joko ostaa netistä tai marketista” kuin ”sen kirjan voit ostaa joko netistä tai marketista”. Ensimmäinen vaihtoehto vaatisi oikein ollakseen vielä jonkin jatkeen, esimerkiksi näin: ”Sen kirjan voit joko ostaa netistä tai marketista tai lainata kirjastosta.” Joko–tai on sellainen rakenne, että se joko menee oikein tai sitten ei. Sen käyttäminen on kuitenkin periaatteessa helppoa. Voit joko opetella säännöt ulkoa tai tarkistaa ne aina tekstin viimeistelyn yhteydessä!