Mahdollisuutta tehdä jotakin ilmaistaan usein verbien ”voida” ja ”pystyä” avulla. Mutta missä muodossa pääverbi silloin on? Ovatko ilmaisut ”voin tehdä” ja ”pystyn tehdä” oikein vai väärin?
Vastaus on yksinkertainen: suomen kieliopin mukaan ”voin tehdä” on oikein ja ”pystyn tehdä” taas väärin. Oikein olisi ”pystyn tekemään”. Nykyään tuota virheellistä muotoa kuitenkin kuulee ja jopa näkee kirjoitetussa tekstissä entistä useammin.
”Voin tehdä” ei yleensä aiheuta mitään ongelmia suomen kielen käyttäjälle, olipa hän sitten natiivi tai ei. Rektio (eli missä muodossa verbiin liittyvän sanan pitäisi olla) on selvä: voida-verbi vaatii seurakseen perusmuodossa olevan verbin (esim. voimme tulla). Helppoa!
Mutta pystyä-verbin rektio on näköjään huomattavasti vaikeampi. Pystyä-verbi kun vaatii seurakseen perusmuotoisen verbin sijasta maan-/mään-muotoista verbiä (esim. pystymme tulemaan). Monen – etenkin suomea toisena kielenään opiskelevan – mielestä perusmuoto olisi kuitenkin tässäkin kätevämpi. Ilmeisesti siksi voida-verbin antamaa rektiomallia yritetään usein soveltaa myös pystyä-verbin yhteydessä – virheellisesti.
Tämä kielioppisääntö pystytään siis perustelemaan sillä, että verbeillä vain on erilaiset rektiot eikä niitä siksi voi käyttää samalla tavalla. Asia ei kuitenkaan ole vaikea – sen pystyy kyllä halutessaan painamaan mieleensä!
Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:
Jutta kirjoittaa nyt niin ”akateemisesti”, ettei lapsena paleltuneella kielikorvalla eikä usemmalla lukukerralla nyt pärjää. Olisi tarvittu pitemmälle meneviä kieliopintoja kuin vain itseopiskelua. Mutta täältä tullaan vielä. ”Yrittänyttä ei laiteta”.
Artikkelin kirjoittaja
Kiitos kommentistasi! Toivottavasti asia tuli kuitenkin selväksi kielioppitermeistä huolimatta!