
Kampaamo, korjaamo, ohjaamo, leipomo, huoltamo… Mutta kumpi on oikein, autopurkamo vai autopurkaamo? Monelle saattaa olla yllätys, että oikea vastaus on autopurkamo lyhyellä aalla.
Milloin siis suorituspaikkaa kuvaavan sanan -mo-loppua edeltävä vokaali on pitkä ja milloin lyhyt? Sääntö on yllättävän yksinkertainen: Jos verbin perusmuoto on -ta/-tä-loppuinen, vokaali on pitkä (kammata -> kampaamo, korjata -> korjaamo, ohjata -> ohjaamo). Jos taas verbin perusmuoto on tyyppiä leipoa, huoltaa, purkaa, käytetään lyhyttä vokaalia (leipomo, huoltamo, purkamo).
Miksi purkamon a sitten venähtää pitkäksi niin monilla? Pääsyitä on kaksi. Ensinnäkin joissakin murteissa yleiskielisen purkaa-verbimuodon sijaan käytetään muotoa purata, jolloin sana kuuluisi tuohon pitkävokaaliseen kategoriaan. Toiseksi purkamo rinnastetaan usein korjaamo-sanaan, joka on pitkävokaalinen, sillä sen perusmuoto on korjata. Silti purkamo kirjoitetaan edelleen vain yhdellä aalla!
Kirjoitukseen on jätetty 2 kommenttia:
Autopurkamo vai -purkaamo. Tämä kysymys on tullut vastaan aika ajoin. Kiitos vastauksesta. Se on autopurkamo yhdellä a:lla. Sananselitys oli selkeä ja ymmärrettävä. Nyt sain vahvistuksen sille vaihtoehdoille, jonka kannalle olin itsekin päätynyt, kun joskus tulin vierailleeksi yhdessä sellaisessa paikassa ja käynnin seurauksena alkoivat sanavaihtoehdot askarruttaa.
Artikkelin kirjoittaja
Kiitos palautteestasi Jouko! Kiva, että sait vahvistuksen kielikorvallesi. 🙂