Citius, altius, fortius – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Ihminen haluaa aina parempaa kuin hänellä tällä hetkellä on. Mutta käytetäänkö vertailussa kuin-sanaa ilman pilkkua vai pilkkua ja kun-sanaa? Molempia tyylejä näkee käytettävän varsin paljon, mutta vain toinen on suomen kielioppisääntöjen mukaan oikein.
Oikea tapa vertailla on käyttää kuin-sanaa ilman pilkkua: Tein tänään enemmän töitä kuin eilen. Jos välttämättä haluaa käyttää vertailuun pilkkua ja kun-sanaa, saman asian kertomiseen täytyy kehitellä kokonaan erilainen virke: Tein tänään paljon töitä, kun taas eilen työskentelin vähemmän.
Miksi sitten tuota pilkku + kun -tapaa näkee käytettävän niin paljon, vaikka se on siis väärin? Suuri syy on varmasti se, että puhutussa kielessä kuin-sanasta putoaa monesti i pois. Näin kun-sana voi siirtyä myös kirjoitettuun tekstiin kuin-sanan tilalle jopa huomaamatta, ja kun-sanan eteenhän tulee yleensä pilkku.
Täytyy silti muistaa myös, että pilkku + kun -yhdistelmä komparatiivin edessä ei ole ihan aina väärin. Tällöin kyse ei kuitenkaan ole vertailusta vaan jostakin muusta, esimerkiksi syy-seuraussuhteesta: Jaksan tehdä enemmän töitä, kun nukun riittävästi.
Vertailussa on siis aina parempi käyttää kuin-sanaa ilman pilkkua kuin pilkkua ja kun-sanaa!