Pääsiäinen on kristillisessä maailmassa tärkeä juhla-aika. Silloin muistellaan Jeesuksen elämän viimeisimpiä tapahtumia. Mutta mistä pääsiäinen oikeastaan päästää? Voivatko sitä juhlia muutkin kuin kristityt?
Agricolan keksimä sana
Mikael Agricola käytti pääsiäinen-sanaa (joka siihen aikaan kirjoitettiin muodossa päsieinen) viitatessaan paastonajan loppumiseen. Pääsiäisjuhlaahan edeltää perinteisesti muutaman viikon paasto.
Pääsiäisenä siis sananmukaisesti päästään paastosta ja saadaan taas syödä, usein jopa herkutella esimerkiksi perinteisillä pääsiäisherkuilla mämmillä ja pashalla.
Agricolan ajatus sanasta on siis melko konkreettinen. Se riemuitsee paastosta pääsemisestä.
Muitakin tulkintoja
Pääsiäisen nimen voi ajatella tulevan myös muista yhteyksistä, jolloin tulkinta saattaa olla abstraktimpikin.
Yksi, melko todennäköinen tulkintavaihtoehto liittyy Jeesuksen kärsimyshistoriaan. Siinä tapauksessa pääsiäisen voi ajatella merkitsevän sitä, että ihmiskunta pääsi synneistään Jeesuksen kuoleman tähden.
Myös juutalaisten historia voi vaikuttaa asiaan: hehän viettivät aikoinaan samaan vuodenaikaan suurta juhlaa Egyptin orjuudesta pääsemisensä kunniaksi.
Pääsiäisellä voi olla täällä Pohjolassa myös pakanallisempi merkitys: pääsiäinen ajoittuu kevääseen, jolloin voidaan ajatella pääsemistä talvesta, sen kylmyydestä ja pimeydestä.
Pääsiäinen päästää jostakin mutta myös johonkin
Pääsiäinen voi päästää paljosta muustakin. Se jää jokaisen omaan harkintaan elämäntilanteesta riippuen.
Joku voi alkuvuoden tiukan dieettinsä ansiosta päästä liikakiloistaan pääsiäiseen mennessä, joku toinen voi päästä kokonaan irti tupakasta ja kolmas voi vaikkapa saada asuntolainansa maksettua ja niin päästä veloistaan.
Mutta pääsiäisen voi ajatella myös päästävän johonkin. Parin vapaapäivän ansiosta lähes kaikki pääsevät pienelle pääsiäislomalle. Jo Agricolakin iloitsi siitä, että pääsiäisenä pääsee myös herkuttelemaan paaston loppumisen kunniaksi. Ja rantakuntoon pääseminen voi tietysti myös olla juhlan aihe.
Oikeastaan on siis jokaisen omassa harkinnassa, mitä haluaa pääsiäisenä juhlia. Mistä tai mihin sinä olet tänä pääsiäisenä päässyt?
Olipa vastaus mikä tahansa, Kieliluotsi toivottaa kaikille oikein hyvää ja rentouttavaa pääsiäistä!